درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-02-08  |  2024-04-27  |  بروز شده در: 1403/02/08 - 06:32:4 FA | AR | PS | EN
اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند             تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان            سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان            پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس            خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد             مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد             آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان             با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم            افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان             دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل            آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان            وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است            پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد            سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند             سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است            






تاریخ نشر: 1392/5/26 - 09:56:18
تعداد بازدید: 1611
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

چه کسانی به القاعده جان دادند؟
چه کسانی به القاعده جان دادند؟

دلایل رشد جهانی القاعده و گروه‌های محلی وابسته به آن سیاست‌های فاسد، دیکتاتوری، تبعیض آمیز و غیرانسانی دولت‌های محلی در کنار سیاست‌های دولت‌های خارجی و رفتارشان با منطقه عربی آسیایی است.

این روزها بار دیگر بحث القاعده و جنایت‌هایش داغ شده و محور بحث‌ها درباره القاعده به اشتباه، دو روایت است: آیا القاعده قدرتمندتر شده و تهدید جدید و جدی در جهان است؟ آیا جنگ جهانی به رهبری امریکا با ترور، به اهدافش رسیده یا نه؟ این‌ها پرسش‌های بی‌فایده‌ای است زیرا اولا فرض این پرسش‌ها بر این است که القاعده یک سازمان است یا یک کشور یا یک شرکت با نقاط ضعف و قدرتش در تعامل با جهان. این یک فرض اشتباه است.

دوم اینکه، کسانی که این بحث را مطرح می‌کنند به موضوع دست دوم تهدید القاعده برای امریکا و غرب تمرکز می‌کنند. این درحالیست که اکنون مهمترین موضوع پیرامون القاعده، فعالیت و نقش آن در جوامع خاورمیانه و جنوب آسیاست. امریکا در روزهای گذشته 19 سفارتخانه و دفتر نمایندگی دیپلوماتیک خود را در منطقه تعطیل کرد و به شهروندان خود هم توصیه کرد برای مدتی به این منطقه سفر نکنند. همزمان حملات هواپیماهای بدون سرنشین به یمن را تشدید کرد.

با توجه به این اقدامات جمع‌بندی ما از واکنش امریکا به تهدیدهای القاعده چه می‌تواند باشد؟ آیا راه بهتری برای تحلیل و واکنش به تهدیدهای القاعده وجود دارد؟ در موضوع اول، باید بگویم که واکنش مقامات امریکا به القاعده همان واکنش هیجانی و بیش از حد است برای برخورد سطحی با القاعده با استفاده از قوای نظامی فراقانونی برای کشتن آنها و تعطیل کردن فعالیت‌هایشان.

این تکرار همان اشتباهی است که دیگران در جنگ‌های قبلی علیه جرم و جنایت و مواد مخدر کرده‌بودند. این رویکرد با شکست روبه‌رو می‌شود زیرا انگیزه‌های عوامل القاعده را نادیده می‌گیرد و فقط به برخورد سطحی با آنها اکتفا می‌کند. امریکا و دیگر دولت‌ها باید با القاعده مقابله کنند اما روند‌های کنونی نشان می‌دهد که رویکرد قبلی به نتیجه نمی‌رسد. هزاران میلیارد دالر در جنگ‌های بعد از 11 سپتامبر هزینه شده و این جنگ‌ها صدها هزار کشته و مجروح و میلیون‌ها بی‌خانمان به جا گذاشته‌است.

نتیجه سیاست‌های ضد ترور امریکا در سالهای گذشته فقط همین بوده‌است. بعد از این همه سال، حالا در آگست سال 2013 القاعده هنوز به ارعاب دولت‌ها و کشتار مردم با قوت ادامه می‌دهد. در عراق، سوریه، سومالی، یمن، مالی، نیجر، لیبی، پاکستان، افغانستان و دیگر کشورهای ناآرام دیگر دنیا، شاهد حضور و فعالیت القاعده هستیم. چه کسی مسئول بلاهایی است که القاعده در این کشورهای ناآرام می‌آفریند؟ چه کسی این کشورها را چنین ناآرام و ناامن کرده‌است؟ برای پاسخ به این سوال باید ببینیم چطور و چرا پیام القاعده و متحدانش و تاکتیک‌هایش در نقاط مختلف جهان چنین پخش و پراکنده شده‌است.

برای تحلیل این موضوع هم باید عوامل و بازیگران این عرصه را تحلیل کنیم. عوامل و بازیگران اصلی یکی خود گروه القاعده است و متحدان و گروههای وابسته‌اش در سراسر دنیا. هزاران نفری که به این گروهها پیوستند حالا به هر دلیلی(درست مثل یهودیان و مسیحیانی که در جوامع غربی دست به جرم و جنایت می‌زنند)؛ عملکرد دولت‌های مستبد عربی و اسیایی و افریقایی که زمینه رشد این گروهها را فراهم کرده؛ و دولت‌های خارجی مانند امریکا، اسرائیل، انگلیس و روسیه و شوروی سابق که سیاست‌هایشان فرصتی برای جذب نیرو به القاعده فراهم کرد. اتفاق حیرت‌آوری که اکنون روی داده، طرح‌های القاعده برای حمله به اهداف خارجی در روزهای اخیر نیست چون این که خبر تازه‌ای نیست.

اتفاق مهم، رشد و توسعه القاعده و گروههای محلی وابسته به آن در دهه گذشته و در سراسر منطقه عربی آسیایی است. این رشد جهانی دلایل خودش را دارد. یعنی سیاست‌های فاسد، دیکتاتوری، تبعیض‌امیز و غیرانسانی دولت‌های محلی در کنار سیاست‌های دولت‌های خارجی و رفتارشان با این منطقه.

عوامل انگیزشی که باعث رشد گروههای محلی القاعده شده از بعد از حمله شوروی به افغانستان و لشگرکشی امریکا به عربستان، حمله اسرائیل به اعراب و اقدامات حکومت‌های مستبد عربی، دچار تحولات عمده‌ای شده‌اند. دلیل پیوستن جوانان به این گروه هر سال تغییر می‌کند. آنچه اکنون باعث جذب نیرو به القاعده شده، موج هیجانی ضد شیعی است که به راه افتاده‌است.

بستن سفارتخانه‌ها و حمایت از حکومت‌های مستبد عربی، لشگرکشی و حمله به کشورهای خارجی و استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین برای حمله به خاک کشورهای دیگر، راه حل این مشکل نیست بلکه خودش از عواملی است که باعث شده جهان اکنون با معضل القاعده دست به گریبان باشد. اعراب، امریکایی‌ها، آسیایی‌ها، اسرائیلی‌ها، اروپایی‌ها و دیگرانی که به دنبال راهی برای شکست القاعده هستند باید به این موضوع نگاه دیگری کنند. باید به این پرسش جواب بدهند که چطور سیاست‌ دولت‌ها در واشنگتن، تل‌آویو، لندن، قاهره، ریاض، دمشق و دیگر نقاط دنیا به جان گرفتن القاعده منجر شد. القاعده واقعا معضل بزرگی است اما آنها که به جان گرفتن القاعده کمک کردند، معضل بزرگتری هستند.

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/493






*
*

*



نیز بخوانید

آینده تاریک یا روشن؛ در انتظار اقتصاد افغانستان


آیا امریکا جنگ اوکراین را به طرف جنگ جهانی سوم هدایت می‌کند؟


آیا امریکا خواستار حذف قطر از میانجیگری است؟


پرونده احیای برجام روی میز بایدن


آیا حمله اسرائیل به ایران؛ پایان ماجراجویی است؟


ایران و اسرائیل را از جنگ بزرگ دور کنید


پرجمعیت‌ترین کشور دنیا در آستانه برگزاری طولانی‌ترین انتخابات


معیارهای دوگانه امریکا؛ از حمایت اوکراین تا سکوت در غزه


رسانه‌های اسرائیلی از خیانت اردن به جهان اسلام شگفت زده شدند


نیویارک تایمز:ایران بطور مستقیم با امریکا درگیر نمی شود


کمبود نیروی جنگی در ناتو برای مقابله با روسیه


آیا روابط ترکیه و رژیم اسراییل متوقف شد؟


تغییر جغرافیای جنگ در خاورمیانه؛ آیا نتانیاهو موفق شد؟


جنگ خونین و ویرانگر غزه وارد ششمین ماه شد


توافقنامه ترامپ امریکا را مجبور به خروج از افغانستان کرد


وضعیت غزه نشانگر بربریت ذاتی سرمایه‌داری جهانی است


آیا واقعاٌ ترامپ مصمم به خروج از ناتو است؟


روسیه در موضع برتر قرار دارد، پوتین به کم قانع نیست


آیا اروپا آمادگی ریاست جمهوری مجدد ترامپ را دارد؟


دیدار های بلینکن با سران کشورهای عرب زمینه ساز صلح در غزه می شود؟


کشور های غربی برای اعمال تحریم بر ایران اختلاف دارند


چین، بدون روسیه مذاکرات صلح اوکراین را تحریم می‌کنیم


آمادگی روسیه برای جنگ با ناتو


آیا امریکا توان منزوی کردن حکومت طالبان را ندارد؟


ضرورت بازتعریف روابط ایران و پاکستان در دولت جدید





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

خواست حامد کرزی از دو مقام اتحادیه اروپا

اردوغان؛ نتنیاهو را قصاب غزه و مثل هیتلر خواند

تمدید کارت‌های پی‌او‌آر مهاجران افغان در پاکستان

سفر معاون وزیر خارجه‌ی امریکا برای گفتگو درباره‌ی افغانستان به قطر و پاکستان

پاسخ اسرائیل به پیشنهاد آتش‌بس حماس

خیز رئال مادرید برای فتح لالیگا با پیروزی مقابل سویه داد

مالیزیا در زمینه امنیت سایبری با افغانستان اعلام همکاری کرد

آغاز نشست سه‌جانبه میان حکومت طالبان، ترکمنستان و قزاقستان

با شکست عراق، نیمی از راه جام جهانی را طی کردیم

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

دیدار ملا یعقوب با هینت مالیزیایی در کابل

آزادی ۶۳ زندانی افغان از زندان پاکستان

وضعیت غزه بدتر از دوران آپارتاید در افریقای جنوبی است

پولیس ترکیه بیش از هزار پناهجوی اغلب افغان و پاکستانی را بازداشت کرد

سه کشور گروه هفت تحریم‌های جدید علیه ایران اعلام کردند

سفرهای متعدد هیئت‌های سیاسی به کابل نشان‌دهنده‌ پذیرفته شدن حکومت طالبان است

پیروزی پُر گول منچسترسیتی مقابل برایتون

در صورت مصادره دارایی‌ها؛ سطح روابط خود با واشنگتن را کاهش می دهیم

ادامه کمک های اتحادیه اروپا به مردم افغانستان

تبدیل شدن افغانستان به گورستان امیدهای دختران

مسدود شدن شاهراه هرات - بادغیس از اثر سیلاب ها

هشدار از احتمال بارندگی‌های شدید و سیلاب در ۳۴ ولایت کشور

توشیح بسته کمکی ۹۵ میلیارد دالری امریکا از سوی جو بایدن

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات بایدن عقب‌نشینی از افغانستان بود

عادی‌سازی روابط مشروط به تغییر رفتار حکومت طالبان است


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.